پوست شما بزرگترین عضو بدن شماست؛ بنابراین مراقبت از آن بخش مهمی از سلامتی شما به حساب می آید. استفاده از کرم های ضد آفتاب و پاک کننده ها راه های بسیار موثر و مناسبی برای مراقبت از پوستتان می باشد اما بعضا احتیاج است در برنامه مراقبت پوستی خود یک گام فراتر بروید یعنی انجام پاکسازی پوست و لایه برداری. لایه برداری یا پاکسازی پوست فرآیند پاک کردن و از بین بردن سلول های مرده ای است که در سطحی ترین لایه پوست شما به نام لایه شاخی تجمع پیدا کرده اند. سلول های لایه شاخی به طور طبیعی هر چند وقت یکبار میریزند، اما یک اسکراب یا لایه برداری مناسب میتواند آنها را پاک کرده و ظاهری شفاف و درخشنده به پوست شما ببخشد و همچنین باعث تنفس بهتر پوستتان شود.

پوست یک اندام پیچیده است که از چندین لایه تشکیل شده است. خارجی ترین یا سطحی ترین لایه اپیدرم نام دارد که روی آن را لایه شاخی می پوشاند. لایه شاخی 10 الی 30 لایه سلول مرده تشکیل شده است. این سلول ها دائما در حال لغزش و ریزش هستند و با سلول های جدید جایگزین می شوند. چرخه کامل جایگزین شدن پوست برای افراد جوان حدود 28 روز طول می کشد و با افزایش سن روند این چرخه کند تر می شود و به 45 روز میرسد. پاکسازی به فرایندی گفته می شود که لایه های شاخی سلول را قبل از اینکه بطور طبیعی ریزش پیدا کنند از بین میبرد. حضور لایه شاخی بر روی پوست باعث کدر شدن ظاهر پوست می شود و پس از پاکسازی ظاهر پوست بهبود پیدا می کند. پاکسازی پوست روش های مختلفی دارد که برخی از آن ها را میتوانید در خانه انجام دهید و برخی دیگر باید توسط یک فرد متخصص انجام شود. در پاکسازی پوست علاوه بر لایه شاخی و سلول های مرده، آلودگی ها و چربی و مواد اضافه پوست شما برداشته میشود و به آبرسانی و تغذیه مناسب پوستتان کمک میکند.

به طور طبیعی سطح پوست شما توسط لایه چربی پوشانده شده که به مرطوب کردن پوست شما و حفاظت از آن کمک می کند. اما در صورتی که این چربی ها بیشتر از حد نیاز تجمع پیدا کنند، باعث بسته شدن منافذ و ایجاد جوش و اکنه در صورت شما می شود.

پاکسازی پوست در منزل

پاکسازی پوست در منزل بسیار راحت است به طوری که افراد آن را در برنامه روتین پوستی خود قرار میدهند. کارشناسان توصیه می کنند که فرایند پاکسازی پوست در منزل را ابتدا با لایه برداری ملایم شروع کنید و واکنش پوست خود را بررسی کنید. برخی از روش های پاکسازی میتوانند برای برخی از انواع پوست ها بسیار شدید و خشن باشند و منجر به آسیب شوند.

پاکسازی پوست با روش غیر شیمیایی

پاکسازی غیر شیمیایی روشیست که شما از ابزاری برای حذف سلول های مرده پوست خود استفاده می کنید. اسکراب های پوستی که در ترکیبات خود دانه های شنی مانند دارند از انواع این نوع پاکسازی به حساب می آیند. همچنین پارچه های بافت دار، اسفنج ها و لیف ها از روش ها و ابزار هایی برای پاکسازی پوست به روش دستی یا غیر شیمیایی هستند. امروزه در بازار انواع برس های مخصوص پوست وجود دارد که برای پاکسازی هایی استفاده میشوند که کمی عمیق تر هستند.

پاکسازی شیمیایی

برخی از محصولات شیمیایی دارای موادی هستند که سلول های مرده را حل می کنند. این مواد آلفا و بتا هیدروکسی اسید نام دارند و در برچسب های محصولات مربوط به پاکسازی شیمیایی نوشته می شوند. آلفا هیدروکسی اسید ها شامل ترکیباتی مانند اسید های گلیکولیک و اسید سیتریک و بتا هیدروکسی اسید ها شامل اسید سالسیلیک هستند.

شما میتوانید پاکسازی و لایه برداری را برای پوست هر قسمتی از بدن خود انجام دهید. کارشناسان توصیه می کنند که برای صورت و گردن خود از لایه بردار ها و ابزارهای ملایم تری استفاده کنید. در صورتی که پس از امتحان کردن محصول جدید پوست شما واکنش های تحریکی ای مانند خارش و قرمزی شدید و یا ترکیدن نشان داد، استفاده از محصول را متوقف کنید. به یاد داشته باشید که پاکسازی پوست بیش از حد ممکن است به پوست شما آسیب وارد کند.

به طور کلی روش های پاکسازی پوست در منزل شامل: بخور دادن، لوسیون ها و اسکراب های مختلف که حاوی مواد مغذی برای پوست شما هستند، انواع ماسک ها و ماساژ می باشند.

نکاتی که باید درباره پاکسازی پوست در منزل در نظر داشته باشید:

از استفاده از آب خیلی داغ  و یا آب خیلی سرد بپرهیزید. بهترین آب مناسب برای پوست ، آب ولرم می باشد.

ابزار و مواد مورد نیاز برای پاکسازی را به درستی انتخاب کنید. مثلا در انتخاب لوسیون ها و پاک کننده ها به نوع پوست خود توجه داشته باشید.

بیشتر از یک بار در هفته پاکسازی عمیق انجام ندهید.

از پاک کننده هایی که اندکی خاصیت اسیدی دارند استفاده کنید.

پاکسازی پوست به روش حرفه ای

اگر قصد دارید تغییرات بیشتری در پوست و ظاهر خود ایجاد کنید برخی از روش های پاکسازی در اینجا به کمک شما می آیند. متخصصین پوست و زیبایی روش های لایه برداری شیمیایی و غیر شیمیایی را در مطب های خود ارائه میدهند اما این روش ها فشرده تر و عمیق تر هستند و بین دوره های پاکسازی پوست حرفه ای باید فاصله معینی  وجود داشته باشد.

روش میکرودرم ابریژن

میکرودرم ابریژن فرایندیست که طی آن پزشک از یک دستگاه برای پاکسازی پوست صورت و گردن استفاده می کند. پس از استفاده از دتگاه میکرودرم ابریژن شما احتیاجی به دوره استراحت ندارید اما ممکن است پس از آن تا حد خفیفی احساس آفتاب سوختگی کنید . برخی از افراد بیان می کنند که پس از پاکسازی پوست خود با دستگاه میکرودرم ابریژن پوست یک دست تری دارند و لکه ها و تیرگی های پوست پس از پاکسازی با این دستگاه روشن تر به نظر میرسند.

پاکسازی پوست با استفاده از محلول های شیمیایی

پزشکان از انواع محلول های شیمیایی برای برداشتن لایه های مرده پوست استفاده می کنند. این روش پاکسازی میتواند ظاهر خطوط ریز و چین و چروک و تغییر رنگ را در ظاهر پوست افراد بهبود ببخشد. این روش لایه برداری ملایم بوده و پس از آن عارضه خاصی بر صورت شما بر جای نمی گذارد. اما برخی از محلول های مناسب برای پاکسازی وجود دارند که اثر شدید تری داشته و پس از انجام آن پوست شما به مدت 1 الی 3 هفته به بازسازی خود میپردازد.

پاکسازی پوست به واسطه لیزر

چندین روش متفاوت برای پاکسازی پوست بوسیله لیزر وجود دارد. متخصصان از روش هایی مانند لیزر  با کربن دی اکسید یا لیزر فرکشنال به منظور هدف قرار دادن رنگ پوست، اسکار یا آسیب ناشی از نور خورشید یا کهولت سن استفاده می کنند. روش دیگری به نام IPL که نوعی تابش نور شدید است برای پاکسازی پوست استفاده می شود. لیزر لایه های  سطحی و رویی پوست را از بین میبرد و کلاژن جدیدی را در لایه های پایینی می سازد تا پوست شما صاف تر و شفاف تر به نظر برسد. پس از پاکسازی پوست با استفاده از لیزر ممکن است پوست شما مقداری قرمز و ملتهب شود و اندکی پوسته پوسته شود. ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوبتان در کنار این روش به درمان های کمکی نیز نیاز داشته باشید.

حتما پس از پایان پاکسازی پوست خود درباره نحوه مراقبت از پوستتان پس از پاکسازی از پزشک یا فرد متخصص آن اطلاعات لازم را به دست بیاورید.

منابع:

https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-skin-exfoliation