رزهیپ چیست

گل رز یکی از گیاهانیست که از گلبرگ های نرمش تا خارهای ساقه آن یکی از نماد های زیبایی و سلامتی به حساب می آید. این گیاه متعلق به جنس rosa از خانواده rosaceae هستند که بیش از حدود 100 گونه دارد. با این حال یکی از بخش های گل رز که کمتر شناخته شده است، پیاز گرد و پر از دانه گل رز می باشد که به رزهیپ معروف است. رزهیپ بخشی از گیاه است که در زیر گلبرگ های آن قرار دارد.
رزهیپ که میوه گل رز نیز شناخته می شود معمولا به رنگ قرمز مایل به نارنجی است همچنین ممکن است انواع زرد و مشکی آن نیز یافت شود.
برخلاف شکوفه های گل رز که معمولا در فصول بهار و تابستان شکوفا می شوند، رزهیپ عموما پس از شکوفا شدن گلبرگ ها و درست در زمانی که گلبرگ ها در حال ریزش هستند رشد می کنند که این زمان عموما از ابتدا تا اواسط فصل پاییز می باشد.
گل رز سرشار از مواد مغذی و خواص مرتبط با مبارزه با بیماری ها به دلیل نقشی که در سلامتی ایفا میکند مورد توجه قرار گرفته است.
داخل رزهیپ دانه های کوچک و خوراکی زیادی وجود دارد که منبع خوبی از بسیاری از مواد مغذی هستند. یک وعده که شامل دو قاشق غذاخوری (16 گرم) از دانه رزهیپ می باشد شامل مواد مغذی زیر است:
26 کیلوکالری
6 گرم کربوهیدرات
4گرم فیبر
5 درصد از ارزش روزانه ویتامین دی
3 درصد از ارزش روزانه ویتامین b5
76 درصد از ارزش روزانه
6 درصد از ارزش روزانه ویتامین ای
رزهیپ رنگ قرمز مایل به نارنجی خود را از رنگدانه های کاروتنوئیدی به نام لیکوپن وبتاکاروتن می گیرد. طبق تحقیقات مشخص شده است که این رنگدانه ها سلامت پوست و چشم انسان را تقویت می کنند. همچنین رزهیپ سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین سی ، کاتچینز، کورستین و اسید الارژیک می باشد که با انواع بیماری ها مبارزه می کنند. یک رژیم غذایی غنی از ترکیبات فوق میتواند به کاهش التهاب و استرس در بدن شما کمک کند. علاوه بر این ویتامین سی نقش کلیدی ای در سنتز کلاژن و سلامت سیستم ایمنی ایفا می کند. البته شایان توجه است که محتوای مغذی رزهیپ تا حد زیادی به خاک و شرایط رشد و تکنیک های پرورش گیاه گل رز بستگی دارد. بعنوان مثال گونه هایی از گل رز که در گرما و رطوبت بالا پرورش داده می شوند سطح ویتامین سی در رزهیپ به میزان قابل توجهی کاهش میابد.
فواید رزهیپ:
گل رز قرن هاست که در طب سنتی و زندگی عامیانه مردم به علت داشتن خواص ضد التهابی و تسکین درد استفاده زیادی دارد.
خاصیت ضد پیری رزهیپ
روغن رزهیپ یکی از ترکیبات ضد پیری و جوان کننده محبوب بین افراد می باشد. این روغن بوسیله اعمال فشار بالا به رزهیپ استخراج می شود . دانه های رزهیپ سرشار از چربی های اشباع نشده هستند که میتواند از غشاهای سالم پوست حفاظت کند همچنین ترکیبات موجود در روغن رزهیپ از پوست شما در برابر ترکیبات التهاب زا مانند اشعه ماورا بنفش UV، دود سیگار و الودگی محافت می کند. طبق مطالعات مشخص شده است که مصرف روزانه ترکیبات رزهیپ به مدت 8 هفته توانسته میزان چین وچروک های پوستی را کاهش دهد وباعث افزایش قابل توجه خاصیت ارتجاعی و رطوبت پوست شود. محققان این آثار رزهیپ را به ترکیبات انتی اکسیدانی ویتامین سی و اسید های چرب موجود در آن نسبت داده اند که میتوانند از سد پوستی شما حفاظت کند و آنها را بازسازی و ترمیم کنند. علاوه بر این موضوع بررسی ها نشان داده است که استفاده از محصولاتی که به طور طبیعی سرشار از ویتامین سی هستند مثل روغن رزهییپ در جوان سازی پوست تاثیر بسزایی خواهد داشت.
روغن رزهیپ همچنین میتواند به بهبود زخم ها کمک کند.
رزهیپ میتواند درد آرتریت را تا حدی کاهش دهد:
مطالعات گسترده ای درباره خواص رزهیپ برای بهبود استئوارتریت انجام شده است. استئوارتریت یکی از شایع ترین انواع آرتریت به حساب می آید که به ترتیب 10 درصد و 13 درصد از زنان و مردان بالای 60 سال را مبتلا می کند. این بیماری در دراز مدت باعث ازبین رفتن تدریجی غضروف سطح مفاصل می شود که نهایتا باعث درد و التهاب شدید در مفاصل شود. تحقیق و بررسی ها نشان داده است که ترکیبات موجود در رزهیپ میتواند عوارض ناشی از استئوارتریت مانند درد و سفتی در مفاصل را تا حد مطلوبی بهبود ببخشد. اما به یاد داشته باشید که ترکیبات رزهیپ تاثیری بر بهبود دامنه حرکتی مفاصل ندارند.
رزهیپ میتواند به کاهش وزن کمک کند:
رزهیپ بعنوان یک ترکیب بالقوه برای کاهش چربی های بدن شناخته می شود. مکانیسم کاهش چربی ها در بدن مرتبط با ترکیبات آنتی اکسیدانی رزهیپ میباشد که باعث افزایش متابولیسم بدن می شود و درنتیجه باعث کاهش چربی های بدن می شود.
رزهیپ میتواند به سلامت قلب کمک کند:
مصرف رزهیپ می تواند کلسترول و فشار خون را کاهش داده و از همین طریق باعث بهبود سلامت قلب شود. همچنین به علت وجود فیبر در ترکیبات حاصل از رزهیپ مصرف این ترکیب تاثیر بیشتری بر سلامت قلب افراد میگذارد.
رزهیپ می تواند در غذاها و سایر محصولات خوراکی استفاده شود. در بسیاری از فرهنگ ها آن را به چای و دسر اضافه می کنند .بعنوان مثال چای گل رز در اروپا یک نوشیدنی محبوب می باشد. همچنین از این ترکیب در تهیه مربا ها و مارمالاد های مختلف استفاده می شود. تهیه مارمالاد های مختلف با استفاده از این ترکیب در خاورمیانه بسیار رایج است.
آیا استفاده از فرآورده های رزهیپ دارای عوارض جانبی می باشد؟
رزهیپ عموما بعنوان یک ترکیب بی خطر شناخته می شود اما با این حال توصیه می شود تا زنانی که در دوره بارداری یا شیردهی خود هستند قبل از مصرف این ترکیبات با پزشک خود مشورت کنند. اگرچه تحقیقات زیادی درباره عوارض جانبی ناشی از مصرف مقادیر بالای گل سرخ و رزهیپ انجام نشده است اما مصرف دوزهای بالای ویتامین سی ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع ، ناراحتی معده، سوزش سر دل و یبوست شود. در نهایت به دلیل ویتامین سی موجود در رزهیپ مصرف بیش از اندازه آن ممکن است به افرادی که دارای سنگ کلیه عود کننده، کم خونی داسی شکل و هموکروماتوز هستند آسیب برساند. به یاد داشته باشید که همیشه قبل از مصرف مداوم ترکیبات با پزشک خود مشورت کنید.
منابع:
نظر دهید