اچ آی وی

ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV: human immunodeficiency virus) در خانواده ویروس هایی به نام Retroviridae قرار می گیرند. این نوع از ویروس ها بر اساس ویژگی های ژنتیکی و تفاوت در آنتی ژن های ویروسی به انواع HIV-1 و HIV-2 طبقه بندی می شوند. بررسی ها نشان داده است که نوع HIV-1 از نوعی شامپانزه افریقایی ایجاد شده است. آغاز شیوع ابتلای مردم به ویروس HIV از سال 1996 تخمین زده میشود که در ابتدا از نواحی غربی آفریقا شروع شد و کم کم در سایر نواحی جهان گسترش پیدا کرد. این ویروس با از بین بردن نوع خاصی از لنفوسیت های T به نام CD4+ ایمنی بدن را تا حد زیادی پایین میآورد. فرد مبتلا به HIV مستعد ابتلا به انواع عفونت ها و درگیری با ارگانیسم های فرصت طلبی مثل توکسوپلاسما، مایکوباکتریوم توبرکلوزیس می شود که در حالت عادی در بدن زندگی همزیستی دارند و بیماری زا نیستند.
راه های انتقال این ویروس از روش های زیر می باشد:
1.برقراری رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس( درصورت برخورد با مایع منی شریک جنسی آلوده و همچنین درصورتی که در ناحیه مقعد یا واژن افراد زخم یا بریدگی وجود داشته باشد، ویروس میتواند منتقل شود.)
2.استفاده از وسایل تزریق یا اجسام تیز و برنده ای که به هر نحوی آلوده به ویروس HIV باشند.
3. از طریق دریافت خون و فراورده های خونی آلوده.
4. این ویروس میتواند از طریق مادر آلوده به جنین منتقل شود؛ ویروس از طریق شیردادن هم میتواند به نوزاد منتقل شود.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به ویروس HIV هستند ؟
پرستاران و کادر درمان که با مددجویان آلوده در ارتباط هستند.
درمان های دندانپزشکی و ختنه وخالکوبی و یا سوراخ کردن گوش با وسایل آلوده.
معتادین که از سرنگ مشترک استفاده میکنند.
افرادی که شرکای جنسی متعددی دارند.
تشخیص HIV
این ویروس در خون از راه تست آنتی بادی و تست تشخیص مستقیم ویروس شناسایی میشود.
در تست آنتی بادی خود ویروس به طور مستقیم شناسایی نمیشود و روش تشخیص به این گونه است که درصورت ورود ویروس HIV به بدن ، سیستم ایمنی شروع به تولید و ترشح آنتی بادی در برابر آن میکند. این آنتی بادی به وسیله ازمایش خون قابل شناسایی میباشد.
در تست تشخیص مستقیم میتوان با تست نوکلئیک اسید RNA ویروس HIV را 11 روز پس از بروز عفونت در خون بطور مستقیم شناسایی کرد.
به یاد داشته باشید که HIV به معنی AIDS نمیباشد و ایدز نوعی بیماری نقص ایمنی اکتسابی است که بواسطه ویروس HIV ایجاد میشود پس لزما هر فرد الوده به این ویروس AIDS ندارد. طبق بررسی ها این ویروس میتواند تا 10 سال بدون نشانه در بدن وجود داشته باشد و علائم خاصی از خود نشان ندهد. اماپس از گذشت حدودا 10 سال سطح تخریب سیستم ایمنی توسط ویروس HIV به مرحله ای میرسد که درآن تعداد سلول های لنفوسیت T CD4+ انقدر کم شده است که ابتلا به عفونت ساده به راحتی میتواند در فرد به عفونت کشنده تبدیل شود. به این مرحله از درگیری بدن با ویروس ایدز اطلاق میشود که به نوعی اخرین مرحله بیماری میباشد. دارو های موجود میتوانند تا حد زیادی از پیشرفت بیماری جلوگیری کنند که متاسفانه کشور های کم برخوردار مثل کشور های افریقایی و تعدادی از کشورهای آسیایی به این دارو ها دسترسی نداشته و میزان مرگو پیشرفت بیماری در این مناطق بیشتر از سایر مکان ها میباشد.
درمان:
تا کنون هیچ راهی برای ریشه کنی این ویروس و خروج آن از بدن پیدا نشده است اما با کنترل پیشرفت این بیماری و تشخیص زودهنگام آن میتوان تا حد زیادی از بروز عوارض وخیم آن جلوگیری کرد.دارویی که برای کنترل پیشرفت این بیماری استفاده میشود ترکیبی از درمان با داروهای ضد رتروویروسی است که باعث میشود تعداد سلول های ویروسی کمتر شده و فرد بتواند دوره طولانی تری را بدون علائم وخیم ناشی از این ویروس زندگی کند. پژوهشگران در تلاشند تا با استفاده از ویژگی حافظه سلول های T ، یک مجموعه حافظه ضدویروسی (ضدHIV ) به منظور از بین بردن مخزن ویروسی داروی جدیدی را برای ریشه کنی این بیماری بسازند.
علائم و نشانه های ایدز/ HIV
عفونت ناشی از این ویروس منجر به طیفی از علائم می شود. طبق بررسی ها بیشتر تظاهرات مرتبط با این بیماری در حوزه پوست و سطوح مخاطی می باشد. و در صورتی که عفونت های طولانی مدت و مداوم در این نقاط مشاهده شد، فرد باید از نظر ابتلا به ویروس HIV بررسی شود.
یکی از نشانه هایی که میتواند ارتباط مستقیمی با ایدز داشته باشد بیماری سارکوم کاپوزی میباشد . این بیماری پوستی بر ررگ های خونی تاثیر میگذارد و بر روی بافت های نرم بدن ایجاد میشود. این بیماری بسیار نادر بوده و در پیشرفته ترین سطح از HIV دیده میشود. همچنین نشانه دیگر آن درگیری با ویروس های هرپس سیمپلکس میباشد. این ویروس ها از مهم ترین ویروسهای بیماری زای انسانی شناخته میشود . این ویروس های باعث تبخال تناسلی و تبخال لب میشوند. در صورتی که ویروس های به ازبین بردن سلول های لنفوسیت T ادامه دهند و سیستم ایمنی را ضعیف کنند نشانه های زیر در افراد قابل مشاهده هستند :
عفونت های دهانی و دندانی مثل برفک ، خستگی، تب ، اسهال وبزرگ شدن غده های لنفاوی.
درصورتی که فرد تحت درمان خاصی قرار نگیرد و بیماری به پیشرفت خود ادامه دهد، عفونت های ساده میتوانند منجر به ایجاد عفونت های گسترده در افراد شود و افراد در این مرحله دچار کاهش وزن شدید وبروز لکه های و ضایعات غیر معمول در پوست و دهان خود و عرق هنگام شب و تبخال های گشترده تناسلی میشوند.
خوب است بدانید که از 15سال گذشته میزان مرگ ناشی از ایدز در میان نوجوانان و جوانان 3برابر شده است.
پیشگیری از /HIVایدز:
بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری افزایش آگاهی عمومی و اطلاع رسانی درباره آن میباشد.
استفاده از کاندوم وبرقراری رابطه جنسی محافظت شده راهی مطمئن برای جلوگیری از ابتلای افراد به این ویروس میباشد .
برای تمامی تزریقات و روش های تهاجمی از وسایل کاملا استریل استفاده شود.
تقویت سیستم ایمنی میتواند بواسطه تقویت بدن و قدرت مبارزه با ویروس، امری مهم در جلوگیری از پیشرفت بیماری به حساب بیاید در این راستا استفاده از مکمل های دارویی که دارای ویتامین D,A,C و همچنین روی و آهن و سلنیوم میباشند؛ بسیار توصیه می شود.
منابع:
http://perspectivesinmedicine.cshlp.org/content/2/11/a006965.short
https://www.karger.com/Article/FullText/445852
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2146153/pdf/canfamphys00124-0095.pdf
نظر دهید