آهن در بسیاری از مکانیسم و فعالیت های بدن ما نقش دارد. از جمله نقش های آن میتوان به انتقال اکسیژن در خون اشاره کرد. آهن مورد نیاز بدن هم در محصولات غذایی گیاهی و هم در محصولات حیوانی یافت می شود. برخی از غذاها و نوشیدنی ها بر میزان جذب آهن در بدن شما تاثیر می گذارند. کمبود آهن به حالتی اطلاق می شود که ذخایر آهن در بدن شما خیلی کم تر از میزان نرمال آن باشد. از علل شایع بروز کمبود آهن در افراد میتوان به : عدم دریافت میزان آهن لازم از رژیم خوراکی، از دست دادن مزمن خون و خونریزی های مخفی، بارداری و ورزش های شدید. کمبود آهن را عموما میتوان با افزودن آهن به رژیم غذایی و یا در موارد شدید تر با استفاده از مکمل های آهن جبران کرد . به یاد داشته باشید که اطمینان از وجود ذخایر کافی آهن در بدن شما از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که این ماده معدنی می تواند به جلوگیری از کم خونی و مقاومت در برابر انواع عفونت ها کمک کند. همچنین آهن نقش بسیار پررنگی را در ارتباط با مو ایفا می کند. طبق تحقیقات، آهن نقش حیاتی ای در حفظ سلامت مو ایفا میکند و پزشکان در هنگام برخورد با کراجعه کنندگانی که دچار ریزش مو هستند بلافاصله برای آنها ازمایش غربالگری کمبود آهن خون را درخواست میکنند. امروزه مشکل فقر آهن به خصوص در زنان موضوع شایعی میباشد . 

سوالی که مطرح میشود این است که آیا کمبود آهن در بدن میتواند باعث ریزش مو در افراد شود؟

پاسخ به این پرسش به طور واضحی مثبت است . آهن در بدن شما به تولید پروتئینی به نام هم کمک میکند جایگاه این پروتئین در گلبول های قرمز خون شماست. هموگلوبین در گلبول قرمز اکسیژن را به سلول های بدن شما میرساند و به رشد و ترمیم آنها کمک میکند. این سلول ها شامل سلول هایی که به رشد و حفظ سلامت موی شما کمک میکنند نیز میشود بنا براین میزان ذخایر آهن موجود در بدن شما به این ترتیب بر سلامت موی شما اثر میگذارد. همانطور که گفته شد زنان در معرض کمبود ذخایر آهن هستند که نشانه های آن معمولا بصورت ریزش مو بروز پیدا میکند. آهن برای زنانی که در سن باروری هستند و دوره های عادت ماهیانه دارند و ممکن است آهن کافی را بواسطه رژیم غذایی خود دریافت نکنند بسیار حیاتی میباشد. تحقیقات نشان داده اند که بسیاری از زنان از مصرف گوشت قرمز که یکی از بهترین منابع آهن میباشد اجتناب میکنند. اگر قادر به مصرف گوشت هستید، بهترین راه برای حل این مشکل این است که هفته ای دو وعده گوشت قرمز را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این مقدار کم برای حفظ حداقل سطح نرمال آهن در بدن کافی میباشد.

دسته دیگری از افراد که در معرض کمبود ذخایر آهن میباشند افرادی هستند که از رژیم غذایی وگان تبعیت میکنند. به همین علت توصیه میشود افرادی که وگان هستند بر منابع غذایی سرشار از آهن تمرکز بیشتری داشته باشند.خوب است که رژیم غذایی سرشار از ویتامین c داشته باشید چراکه ویتامین c میتواند به جذب بهتر و کاملتر آهن کمک کند.

افرادی که ورزش های سینگین میکنند مانند دویدن یا ورزش های هوازی شدید ، این تمرینات ورزشی ممکن است باعث پارگی های کوچک در پوشش معده یا مفاصل شود که این قطرات و خونریزی های اندک ناشی از این پارگی ها با گذشت زمان و تداوم این تمرینات ورزشی باعث از دست رفتن خون بیشتر و نهایتا کم خونی و کاهش ذخیر آهن بدن شود.

افرادی که دچار بیماری کم کاری غده تیروئید هستند و همچنین افرادی که دارای بیماری های التهابی روده یا سلیاک هستند برای جذب آهن با مشکل مواجه میشوند و در طول زمان دچار کمبود ذخایر اهن میشوند.

آیا ریزش موی ناشی از کمبود آهن بعدا جبران میشود و موهای ازدست رفته دوباره رشد میکنند؟

بله، بیشتر ریزش موی ناشی از کمبود ذخایر آهن بدن قابل جبران است. هنگام مشاهده ریزش مو توصیه میشود سریعا با پزشک مشورت کنید در این موقعیت انجام دادن یک ازمایش خون میتواند کمک کننده باشد. در این موقعیت پزشکان توصیه به مصرف مکمل های تقویتی به خصوص مکمل های آهن میکنند. همچنین تاکید بر رعایت رژیم غذایی مناسب و استفاده از محصولاتی مانند ماینوکسیدیل نیز وجود دارد. پزشکان توصیه میکنند که داشتن یک رژیم غذایی سالم با غذاهای غنی از آهن کافی یا مصرف مکمل های آهن میتواند کمبود ذخایر اهن را جبران کند و منجر به رشد مجدد موها شود.

چگونه میتوانیم رژیم غذایی سرشارتری از آهن داشته باشیم؟

با افزودن مکمل ها یا تغییر رژیم غذایی خود میت.انید ذخایر آهن خود را بازگردانید. 

مکمل های آهن عموما باعث ایجاد یبوست میشوند بنابراین استفاده از مکمل های آهسته رهش توصیه میشود. اما در هرصورت باید قبل از استفاده از مکمل های آهن با پزشک خود مشورت کنید. مصرف آهن همراه با ویتامین cکه به میزان فراوانی در مرکبات یافت میشود جذب آهن را در معده افزایش میدهد. برای داشتن یک رژیم غذایی غنی از ذخایر آهن از اسفناج، کلم بروکلی، نخود فرنگی، توفو و گوشت های گاو و بره استفاده کنید. همچنین برای مصرف مواد غذایی دارای ویتامین c از پرتقال، توت فرنگی و گوجه فرنگی استفاده کنید.

از نشانه های کمبود ذخایر آهن در بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

رنگ پریدگی

ضعف عمومی و بیحالی

سردرد

شکنندگی و نازک شدن ناخن ها

ریزش مو

سرگیجه و سردرد

ریزش موی ناشی از کمبود آهن از چه الگویی پیروی میکند؟

این نوع ریزش مو معمولا میتواند هنگام شانه کردن موها با خالی شدن شقیقه ها خود را نشان بدهد و معمولا الگویی مشابه طاسی سر دارد. 

 

میزان ذخایر نرمال آهن برای رشد طبیعی موها:

سطح طبیعی آهن بدن برای رشد طبیعی موها حدود 20تا 200 نانوگرم بر دسی لیتر است.

به یاد داشته باشید که ریزش مو روزانه و طبیعی خود را با ریزش موی ناشی از کمبود ذخایر آهن اشتباه نگیرید. به طور متوسط روزانه در بدن ما حدود 100 فولیکول مو از بین میرود و به همین میزان شاهد ریزش مو در طول هر روز هستیم که این میزان در چرخه رشد مو دوباره جبران میشود. 

درمان ریزش موی ناشی از کمبود ذخایر آهن:

پزشکان درمان های مختلفی را به این افراد توصیه میکنند از جمله: 

ماینوکسیدیل : این دارو بصورت محلول موضعی در بازار موجود است طبق تحقیقات مشخص شده است که این دارو به مو ها اجازه میدهد مدت زمان بیشتری را در فاز رشد بمانند. 

مهار کننده های الفا5 ردوکتاز : داروهایی مانند فیناستراید باعث افزایش سطح آنزیم هایی میشوند که باعث رشد موها میشوند. 

تکنینک های درمان با جراحی: درصورتی که سایر درمان ها موثر واقع نشد درمان های جراحی مانند کاشت مو میتواند به ترمیم موهای افراد کمک کند.

درمان با PRP: این روش درمانی یک روش نوین به حساب می اید. این روش درمان با پلاسمای غنی از پلاکت میباشد. این روش شامل جداسازی پلاکت ها از نمونه خون فرد با استفاده از یک دستگاه تخصصی و سپس تزریق این پلاکت ها به مناطقی از پوست سر که تحت ریزش قرار گرفته اند میباشد.

 

 

https://health.clevelandclinic.org/im-low-in-iron-can-this-cause-me-to-lose-my-hair/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16921-hair-loss-in-women

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321668

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron